Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Αλλαγή ή επισκευή κάρτας γραφικών

ati-x700

Πρόβλημα στην κάρτα γραφικών;

Η κάρτα γραφικών GPU ή VGA είναι ίσως το πιο ευαίσθητο σημείο σε ένα laptop, είτε είναι ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα (embedded) είτε είναι ξεχωριστή στο δικό της slot.

Προβλήματα δημιουργούνται στα chip των καρτών γραφικών και των δύο κατασκευαστών ATI και Nvidia. Τις περισσότερες φορές οι βλάβες στις VGA είναι συνέπεια υπερθέρμανσης.

bga-chipΤα chip των καρτών είναι BGA (Ball Grid Array) δηλαδή ή κόλληση που τα ενώνει με την μητρική πλακέτα είναι σε μορφή μπίλιας. Λόγο της προαναφερθείσας υπερθέρμανσης δημιουργείτε το φαινόμενο μερικές από τις ενώσεις να μην “πατάνε” σωστά στην μητρική.

 

 

Συνήθη συμπτώματαvideo-artifact

Το laptop ξεκινάει ανάβουν τα ενδεικτικά LED για το power και δεν δείχνει τίποτα η οθόνη του laptop - μαύρη οθόνη.

Το laptop ξεκινάει αλλά δείχνει κάθετες γραμμές, περίεργα σύμβολά ή αναβοσβήνουν διάφορα μοτίβα (Artifacts)

Το Laptop ανάβει, φορτώνει το λειτουργικό σύστημα αλλά η ανάλυση παραμένει χαμηλή παρόλο που έχουμε περάσει τον σωστό driver της κάρτας γραφικών

Πως επιδιορθώνουμε ένα chip κάρτας γραφικών;

Με αντικατάσταση της κάρτας γραφικών όταν αυτή δεν είναι ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα και όταν αυτό είναι οικονομικά εφικτό. Οι κάρτες γραφικών μπορούν να είναι καινούργιες ή μεταχειρισμένες ανάλογα με την διαθεσιμότητα του μοντέλου.

Με επισκευή με reflow ή με reballing

Μέθοδος reflow

Ξανά-ζεσταίνουμε το chip της κάρτας γραφικών. Τις περισσότερες φορές μετά από λίγο χρόνο το πρόβλημα επανέρχεται.

Μέθοδος Reballing

Ξεκολλάμε το chipbga-motherboard

Καθαρίσουμε την επιφάνεια του chipκαι της μητρικής. Σε περίπτωση που το chip είναι καταστραμμένο το αντικαθιστούμε

Τοποθετούμε νέες “μπίλιες” στο chip

Ξανά-κολλάμε το chip

Τιμή και εγγύηση

Η τιμή για την επισκευή μίας κάρτας γραφικών εξαρτάται από τον τύπο του chipτης. Ενδεικτικά η τιμή επισκευής μίας κάρτας γραφικών ξεκινάει από 90€ χωρίς ΦΠΑ.

Στο LaptopFix δίνουμε εγγύηση επισκευής κάρτας γραφικών 4 ή 6 μήνες αναλόγως το chip της κάρτας γραφικών του laptop σας.

Tip!

Προσοχή εάν το laptop σας υπερθερμαίνεται πρέπει να το πάτε για ένα service. Είναι προτιμότερο να γίνει ένας εσωτερικός καθαρισμός από έναν εξειδικευμένο τεχνικό παρά να σας δημιουργηθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο μία βλάβη στην κάρτα γραφικών.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.90 (15 Votes)

Εκτύπωση Email