Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Το laptop δεν ανάβει καθόλου - Μαύρη Οθόνη

Ξαφνικά το laptop δεν ανάβει καθόλου

black screenΗ μαύρη οθόνη στο laptop είναι ίσως μία από χειρότερες καταστάσεις βλάβης που μπορεί να μας συμβεί. Συμβαίνει ξαφνικά εκεί που την προηγούμενη μέρα το μηχάνημα μας δούλευε. Ξαφνικά ίσως αλλά όχι αναίτια.

Υπάρχουν διάφορες βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν ένα laptop να μην ανάψει.

Δεν ανάβει καθόλου και δεν ανάβουν τα ενδεικτικά LED.

Η βλάβη βρίσκεται στο κύκλωμα τροφοδοσίας. Στην καλύτερη εκδοχή το εσωτερικό βύσμα τροφοδοσίας έχει χαλάσει – ξεκολλήσει επισκευή βύσματος τροφοδοσίας Εάν το εσωτερικό βύσμα τροφοδοσίας είναι εντάξει τότε το πρόβλημα είναι πιο βαθιά στο κύκλωμα τροφοδοσίας. Σε περιπτώσεις μεγάλου βραχυκυκλώματος μπορεί να δούμε το ενδεικτικό λαμπάκι του φορτιστή να σβήνει όταν βάλουμε το ρεύμα στο laptop. Στο κύκλωμα τροφοδοσίας το ποιό σημαντικό εξάρτημα είναι ο controller της τροφοδοσίας. Είναι ένα ολοκληρωμένο που ελέγχει και κατανέμει τις διάφορες τάσεις που χρειάζεται το laptop μας για τα υποσυστήματα του, επισκευή motherboard.

Ανάβουν τα ενδεικτικά LED ρεύματος, μπαταρίας και power-on, αλλά όταν ανάψουμε το laptop η οθόνη παραμένει μαύρη χωρίς καθόλου φωτισμό ή φωτίζεται αμυδρά (ανάβουν οι λάμπες της οθόνης)

Αρκετές φορές ανάλογος με τον τύπο του μηχανήματος αυτές τις ενδείξεις τι έχουμε και όταν είναι χαλασμένη μία μνήμη RAM στο laptopμας, έχουμε βάλει 2 μνήμες που δεν συγχρονίζονται σωστά ή έχουμε βραχυκυκλωμένο slot μνήμης. Σε μερικά μοντέλα μπορεί να ανάβουν και οι λάμπες της οθόνης ή και να κάνουν κάποιο χαρακτηριστικό ήχο. Σε κάθε περίπτωση εάν έχουμε χαλασμένη μνήμη το laptop δεν φτάνει στο BIOS.

Εάν δεν έχει πρόβλημα η μνήμη τότε η πιθανότερη βλάβη είναι στην κάρτα γραφικών VGA, επισκευή κάρτας γραφικών. Εκτός από μαύρη οθόνη μπορεί να έχουμε λευκή οθόνη ή από μαύρη η οθόνη να ασπρίζει. Αρκετά σπανιότερα μπορεί να είναι χαλασμένος ο επεξεργαστής (CPU) του laptop και να έχουμε τα ίδια συμπτώματα όπως όταν είναι χαλασμένη η μνήμη RAM.

Εκτός από τα ενδεικτικά του ρεύματος και της μπαταρίας ανάβει και το ενδεικτικό του σκληρού δίσκου.

Εάν εκτός από τα LED του ρεύματος και της μπαταρίας ανάβει και του σκληρού δίσκου και τρεμοπαίζει όπως όταν φορτώνει το λειτουργικό, τότε υπάρχουν 3 πιθανές βλάβες.

1                     Έχουμε πρόβλημα στην οθόνη μας (κυρίως laptopμε LED οθόνες) ή στην καλώδιο-ταινία που συνδέει την οθόνη με την μητρική πλακέτα.

2                     Υπάρχει πρόβλημα στο LEDdriveτης κάρτας γραφικών. Εάν συνδέσουμε εξωτερική οθόνη το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε εικόνα

3                     Υπάρχει πρόβλημα στην κάρτα γραφικών VGA και χρειάζεται αντικατάσταση

Tip!

Πριν αποφανθείτε ότι έχει πρόβλημα το laptop στο κύκλωμα τροφοδοσίας καλό είναι να είσαστε σίγουροι ότι το τροφοδοτικό (φορτιστής) του laptop δουλεύει σωστά

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (23 Votes)

Εκτύπωση Email