Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Επισκευή συστήματος ψύξης & Ανεμιστήρα

VGN-SZ-FAN-katharismos-psiktras-laptop

Το laptop σας υπερθερμένεται; Δουλεύει συνέχεια ο ανεμιστήρας του;

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς ενώ laptop είναι η θερμοκρασία. Όταν ένα laptop ανεβάζει θερμοκρασία ή υπερθερμαίνεται υπάρχει κίνδυνος να συμβούν σοβαρές βλάβες σε πολλά από τα συστήματά του. Από το chip της κάρτας γραφικών, την μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή μέχρι και τον σκληρό δίσκο.

Το σύστημα ψύξης ενός laptop αποτελείται από την ψύκτρα (heatsink) που μπορεί να είναι σε ένα ή δύο κομμάτια και τον ανεμιστήρα.

Η ψύκτρα προωθεί την θερμότητα από τον επεξεργαστή το chipsetκαι την κάρτα γραφικών σε ένα σημείο που ο ανεμιστήρας διώχνει τον αέρα από το εσωτερικό του laptop.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία που χρειάζονται έλεγχο και καθάρισμα είναι το ενδιάμεσο διάστημα από την ψύκτρα και τον ανεμιστήρα του laptop. Εκεί διάφορα σωματίδια, σκόνη τρίχες και χνούδια προσκολλούνται σε μία μάζα την οποία ονομάζουμε “χαλάκι” μπλοκάροντας την έξοδο του αέρα με συνέπεια το laptopνα μην αναπνέει και να ανεβάζει θερμοκρασία. Δείτε ένα παράδειγμα από "χαλάκι".

Ακόμα ένα ευαίσθητο σημείο είναι το σημείο επαφής του επεξεργαστή ή της κάρτα γραφικών με την ψύκτρα. Εκεί για να διαχέεται καλύτερα η θερμότητα από το chip στην ψύκτρα χρησιμοποιούμε θερμό-αγώγιμη πάστα ή θερμό-αγώγιμο pad ανάλογα με την περίσταση. Τα υλικά αυτά έχουν ένα όριο ζωής περίπου 3-4 χρόνια. Ακόμα η ποιότητα αυτών των υλικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά με συνέπεια μετά το πέρας της εγγύησης του laptop σας να αρχίζουν τα προβλήματα θερμοκρασίας.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι μπλοκαρισμένος από το “χαλάκι” που αναφέραμε πιο πάνω, εάν έχει καεί ή ακόμα και αν δεν δουλεύει σε πλήρεις στροφές το laptop υπερθερμαίνεται.

Τα θερμό-αγώγιμα υλικά που χρησιμοποιούμε στο LaptopFix είναι κορυφαίας ποιότητας με τις καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Συνήθη συμπτώματα υπερθέρμανσης laptoptoshiba-satellite-a300-skoni-psiktra-laptop

Το laptop ζεσταίνεται πολύ κυρίως από την κάτω πλευρά του

Ξαφνικά εκεί που δουλεύει σβήνει ή κάνει επανεκκίνηση.

Ο ανεμιστήρας κάνει περίεργους θορύβους

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μην ζορίσετε άλλο το laptop σας και να απευθυνθείτε σε τεχνικό.

Επισκευή και συντήρηση συστήματος ψύξης & ανεμιστήρα Laptop

Καθαρισμός, αλλαγή θερμοαγώγιμων υλικών και έλεγχος θερμοκρασιών λειτουργίας.

Αλλαγή ανεμιστήρα laptop

Αλλαγή ψύκτρας laptop

Εγκατάσταση προγραμμάτων ελέγχου θερμοκρασίας

Κόστος και εγγύηση επισκευής

Τα ανταλλακτικά έχουν 3 με 6 μήνες εγγύηση αναλόγως τον κατασκευαστή.

Η συντήρηση του συστήματος ψύξης ενώς Laptop ξεκινάει από 28,5€ και κυμαίνεται αναλόγως με τον τύπο του laptop και το είδος της εργασίας.

 

Tip!

Προσοχή τα laptop δεν είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν επάνω σε υφάσματα σκεπάσματα κτλ. Προσέχουμε να μην κλείνουμε ποτέ τις γρίλιες-διόδους του αέρα, ούτος ώστε το laptop να μπορεί να εισάγει δροσερό αέρα αλλά και να διώχνει την θερμότητα στον χώρο.

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (11 Votes)

Ετικέτες: laptop hetasink, laptop fan, ανεμιστηράκι, thermal paste

Εκτύπωση Email