Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Αλλαγή σκληρού δίσκου

hdd

Χάλασε ο σκληρός δίσκος του laptop και χρειάζεται αντικατάσταση

Ένα ακόμα ευπαθές εξάρτημα στα laptop είναι ο σκληρός δίσκος ή HDD.

Οι σκληροί δίσκοι χωρίζονται στους κλασικούς μηχανικούς μαγνητικούς που “φοράνε” οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές αυτή την στιγμή και στους SSD (SolidStateDrive).

Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι είναι πολύ ευαίσθητοι στις απότομες κινήσεις λόγο της πάρα πολύ μικρής απόστασης μεταξύ της κεφαλής τους και της μαγνητικής επιφάνειας του σκληρού δίσκου. Εάν η κεφαλή ακουμπήσει την μαγνητική επιφάνεια τις περισσότερες φορές ο σκληρός δίσκος καταστρέφεται.

wdJPVTΟι συμβατικοί σκληροί δίσκοι

Οι συμβατικοί σκληροί δίσκοι είναι πολύ πιο φτηνοί από τους SSD και κυκλοφορούν σε μεγαλύτερες χωρητικότητες.

Οι συμβατικοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τους παλαιότερους IDE δίσκους και τους μεταγενέστερους SATA. Οι IDE έχουν σταματήσει να παράγονται σχεδόν από όλους τους κατασκευαστές και οι μέγιστη χωρητικότητα ήταν 320GB. Οι SATA τώρα χωρίζονται σε SATAI, II, και SATAIII με τους SATAIII να είναι οι πιο σύγχρονοι με την μεγαλύτερη ταχύτητα read και write. Επίσης υπάρχουν SATA σκληροί δίσκοι στις 5400rpm (στροφές ανά λεπτό) και στις 7200rmp με τους δευτέρους να είναι γρηγορότεροι.

intel-530-ssdΟι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD

Οι SSD είναι σχετικά νέα τεχνολογία και στην πραγματικότητα είναι μία μορφή μνήμης που χρησιμοποιείται για μόνιμη αποθήκευση και δεν έχουν μηχανικά μέρη όπως οι συμβατικοί σκληροί δίσκοι. Δεν είναι ευαίσθητοι στις μετακινήσεις και υπερτερούν πολύ σε ταχύτητα σε σχέση με τους συμβατικοί σκληρούς δίσκους.

Intel-530-review-2

 

 

Συνήθη συμπτώματα βλάβης σκληρού δίσκου

Σας εμφανίζεται μήνυμα Invalid Boot Device ή Boot Device Failure

Σας εμφανίζεται μήνυμα Smart Failure

Ο υπολογιστής είναι πάρα πολύ αργός

Ο υπολογιστής κατά την φόρτωση του λειτουργικού εμφανίζει μπλε οθόνη (BSOD) ή κάνει επανεκκίνηση.

Ακούγεται θόρυβος “κτιν, κτιν , κτιν” και δεν ξεκινάει το λειτουργικό του σύστημα του υπολογιστή.

 

Αντικατάσταση επισκευή και Εγγύηση

Όταν ένα σκληρός δίσκος έχει βλάβη τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να γίνει και επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος του laptop. Αρχικά οι τεχνικοί του LaptopFixθα κάνουν backupτα αρχεία σας από τον παλιό σκληρό δίσκο εφόσον το επιθυμείτε και έπειτα θα προχωρήσουμε εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος του laptopσας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των δεδομένων σας τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και σε τεχνικές ανάκτησης των δεδομένων σας.

Οι σκληροί δίσκοι έχουν συνήθως εγγύηση 2 έτη από την ημερομηνία κατασκευής τους.

Οι SSD έχουν εγγύηση από 3 χρόνια και άνω.

Ενδεικτικά ένας σκληρός δίσκος SATA 500GB κοστίζει 50 με 55€ και η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος μαζί με το Backup των δεδομένων σας κοστίζει 45€ περίπου.

Tip!       

Προσοχή. Μην κρατάτε τα ευαίσθητα δεδομένα σας μόνο στον σκληρό δίσκο του laptop σας. Έχετε πάντα τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας.


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (11 Votes)

Ετικέτες: hdd, ssd, σκληρος δίσκος, bsod, invalid boot device, smart failure

Εκτύπωση Email