Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Το Laptop είναι αργό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι μπορεί να κάνουν το laptop σας αργό.

Αργό και κατά την φόρτωση του λειτουργικού του αλλά και κατά την χρήση του.

Βλάβη στο υλικό του laptop

Η κυριότερη βλάβη σε επίπεδο υλικού που μπορεί να κάνει το laptop μας να σέρνεται στον σκληρό δίσκο. Ένα σκληρός δίσκος εκτός από bad sectors μπορεί να έχει και delays στους τομείς του. Τα delays ή καθυστερήσεις είναι βλάβες στην μαγνητική επιφάνεια του σκληρού δίσκου. Όταν ο υπολογιστής προσπαθεί να διαβάσει πληροφορίες από ένα sector το οποίο

έχει delay τότε θα κάνει υπερ-πολλαπλάσιο χρόνο από ότι θα χρειαζόταν σε ένα sector που δεν έχει πρόβλημα. Όσα περισσότερα delays υπάρχουν στους πρώτους τομείς του σκληρού δίσκου τόσο ποιο πολύ ώρα θα κάνει να φορτώσει τα windows το λάπτοπ. Όταν ένας σκληρός δίσκος έχει delays χρειάζεται αντικατάσταση.

Συνδυασμός λειτουργικού και υλικού

Όπως όλα τα προγράμματα και τα λειτουργικά συστήματα έτσι και τα windows περιέχουν χιλιάδες λάθη, τρύπες ασφαλείας, bugs κτλ. Για αυτό τον λόγο και οι κατασκευάστριες εταιρείες όλων των προγραμμάτων βγάζουν πολύ συχνά διάφορες ενημερώσεις. Αυτές οι ενημερώσεις ενδέχεται να είναι πολύ σημαντικές και να αλλάζουν το πώς χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας τις συσκευές του ή διάφορους πόρους όπως π.χ. την μνήμη RAM. Για αυτό βλέπουμε ότι ένας υπολογιστής, που φυσούσε σε ταχύτητα όταν τον αγοράσαμε, μετά από 2-3 χρόνια είναι πολύ αργός, χωρίς να του έχουμε εγκαταστήσει πολλά προγράμματα ή να έχουμε κάνει λάθη χρήσης. Για παράδειγμα όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα windows XP ένας υπολογιστής είχε είτε 256MB RAMή το πολύ 512MB και φυσικά ήταν πολύ γρήγορος. Μετά την εγκατάσταση της τρίτης σειράς ενημερώσεων της Microsoft για το XP, το service-pack 3, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 1GB RAMδηλαδή 1024MB και θα είχαμε ένα υπολογιστή με μέτριες επιδώσεις.

Έτσι όσο κάνουμε τις απαραίτητες ενημερώσεις των προγραμμάτων στο laptop μας τόσο πρέπει να προσέχουμε και ποια τυχόν αναβάθμιση θα πρέπει να κάνουμε. Η ποιο κύρια αναβάθμιση είναι σε μνήμη RAM. Π.χ. σε laptop με windows Vista service-pack 1 και 1GB RAM δεν πας πουθενά.

Τα κυριότερα λάθη χρήσης που βλέπουμε στα Service

Ένα από τα κυριότερα λάθη χρήσης που κάνουμε είναι το να βάζουμε και ένα, και δύο, και τρία και τέσσερα αντιβιοτικά προγράμματα. Βασικό πρέπει να έχουμε ΕΝΑ αντιβιοτικό πρόγραμμα ΜΟΝΟ. Βάζοντας 2-3 το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να κάνουμε το λάπτοπ μας ποιο αργό.

Ακόμα ένα λάθος χρήσης κατά την εμπειρία μας είναι να εγκαθιστούμε προγράμματα που υποτίθεται κάνουν τον υπολογιστή μας γρηγορότερο ή καθαρίζουν την registry. Τις περισσότερες φορές κάνουν κακό αντί για καλό, ιδίως όταν έχει λήξει η δοκιμαστική τους περίοδος και τα έχουμε αφήσει στον υπολογιστή μας. Χώρια που τα μισά και βάλε από αυτά τα προγράμματα μπαίνουν άνετα στην κατηγορία των malware-spyware. Σε κάθε περίπτωση εάν τα αποκαταστήσουμε τότε θα δούμε πραγματικά ένα ποιο γρήγορο υπολογιστή.

Επίσης το να εγκαθιστούμε προγράμματα αμφιβόλου αξίας ή δωρεάν προγράμματα που μας γεμίζουν διαφημίσεις και να τα αφήνουμε να υπάρχουν αφού είμαστε σίγουροι ότι δεν μας κάνουν είναι ένα ακόμα λάθος. Εάν ένα πρόγραμμα το δοκιμάζουμε και δεν μας κάνει πρέπει πάντα να το απεγκαθιστούμε.

Όταν κάνουμε μία εγκατάσταση ενός προγράμματος, κυρίως δωρεάν προγραμμάτων, δεν πρέπει ποτέ να διαλέγουμε την γρήγορή εγκατάσταση express install. Εκτός ότι ενδέχεται να εγκαταστήσει και άλλα προγράμματα από πίσω όπως παραδείγματος χάρη ο flash-player το MacAfee scan ή το skype το bing-bar. Επίσης δεν πρέπει να αφήνουμε όλα τα προγράμματα να εκτελούνται με την έναρξη των windows ή να τρέχουν στο taskbar, παρά μόνο όσο πραγματικά πιστεύουμε ότι μας χρειάζονται. Όσα περισσότερα προγράμματα τρέχουν κατά την έναρξη τόσο πιο αργός ο υπολογιστής μας. Π.χ ένα χρήστης που χρησιμοποιεί το skype σπάνια γιατί να το έχει συνέχεια να τρέχει;

Καθαρισμός laptop από ανεπιθύμητα προγράμματα

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Εκτύπωση Email