Τηλέφωνο Service : +30 2107560088

Νερό & υγρά στο Laptop

Τι κάνουμε εάν πέσει υγρό στο Laptop μας

Πολλές φορές στην δουλειά ή στο σπίτι μπορεί να πίνουμε καφέ, νερό, κάποιο ρόφημα ή ποτό δύπλα από το laptop που δουλέυουμε.Το πιό σύνηθες είναι να ρίξουμε τον καφέ μας στο Laptop.

Δείτε ένα παράδειγμα επισκευής από liquer μαστίχα
Και ένα παράδειγμα με καφέ

Tip!

Εάν τύχει και ρίξουμε υγρά στο laptop θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στα παρακάτω βήματα.

1. Βγάζουμε την τροφοδοσία από το Laptop

2. Αφαιρούμε την μπαταρία.

3. Παίρνουμε το laptop από το σημείο που έχει πέσει το υγρό

4. Μαζέυουμε τα υγρά με χαρτί προσπαθώντας να μην επεκταθούν.

5. Εάν η ποσότητα του υγρού είναι αρκετή και το laptop είναι μουσκεμα, το στεγνώνουμε με ένα πιστολάκι για μαλλιά ρυθμισμένο στην πιό κρύα ρύθμιση.

6. Δεν ανάβουμε επ ουδενί το laptop ακόμα και εάν δείχνει να έχει στεγνώσει .

7. Το πάμε σε ένα εξειδήκευμένο κατάστημα service.

Δείχνει να έχει στεγνώσει γιατί να μην το ανάψω;

Τα υγρά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Δημιουργούν βραχυκυκλώματα με το που πέσουν σε μία ηλεκτρονική πλακέτα. Επειδή τα laptop είναι αρκετά συμπαγή μηχανήματα είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσουν τα υγρά που μπορεί να έχουν είσχωρήσει μέσα. Έχουμε βρεί υγρασία σε μηχανήματα μετά από 2 εβδομάδες από το ατύχημα.

Ειδα στο YouTube μία κοπέλα στέγνωσε το κινητό της και το έβαλε 3-4 μέρες σε ρύζι να πάρει την υγρασία. Να το κάνω και εγώ;

coffee 3Έτσι δεν θα έχετε μόνο ένα χαλασμένο laptop αλλά θα σπαταλήσετε και 2-3 κιλά ρίζι άσκοπα.

Τα laptop εκτός από την κυρίως μπαταρία τους, έχουν και μία εσωτερική μπαταρία συνήθως πλακέ (μπαταρία BIOS) που δίνει 3Volt συνήθως στο chip του BIOS για να κρατάει τις αρχικές ρυθμίσεις του υπολογιστή, όπως π.χ. την ώρα. Οπότε ακόμα και αν αφαιρέσουμε το ρεύμα και την μπαταρία αυτό δεν συμαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσει να βραχυκυκλώνει το μηχάνημά μας.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν το δημιουργεί το νερό. Εάν πέρναμε καθαρό νερό H2Ο από ένα χημικό εργαστήριο και το ρίχναμε σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα δεν θα συνέβαινε τίποτα. Την ζημιά την κάνουν τα άλατα που έχει το νερό της βρύσης ή τα σακχαρα από έναν καφέ. Ακόμα και αν στεγνώσει το laptop τις περισότερες φορές έχουμε συγκεντρώσεις αυτών των αλάτων στα κυκλώματα όπως βλέπουμε άλατα στους πόλους μίας μπαταρίας αυτοκινήτων. Τα άλατα άγουν τον ηλεκτρισμό και έτσι δεν ρέει ο ηλεκτρισμός όπως θα έπρεπε στο ηλεκτρονικό κύκλωμα αλλά ανεξέλενγκτα.

Εάν το υγρό είσχωρήσει κάτω από κάποιο BGA ολοκληρωμένο όπως το chip της κάρτας γραφικών τότε θα υπάρχει πιθανότητα επισκευής του laptop μόνο έαν αφαιρεθεί το chip, καθαριστεί η επιφάνεια της πλακέτας που πατάει και ξανακολληθεί. Δηλαδή να γίνει reball στο chip.

Επισκευή καθαρισμός από υγράkafes-coffee-motherboard-acer

Στο LaptopFix αναλαμβάνουμε να καθαρίσουμε το laptopσας από τον καφέ, το τσάι, το ποτό ή το νερό που έχει πέσει. Θα αντικαταστήσουμε όσα εξαρτήματα δεν λειτουργούν σωστά στα υποσυστήματα του όπως το πληκτρολόγιο, ο σκληρός δίσκος κτλ. Ακόμα σε περίπτωση που τα υγρά έχουν φτάσει στην μητρική πλακέτα θα επισκευάσουμε τυχόν βλάβες σε αυτήν.

Η επισκευή ενός laptop από υγρασία πρόκειται για μία εξεραιτικά δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και στην οποία έχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

 

Έαν σύμβεί να ρίξετε τον καφέ στο laptop σας μην παίξετε την τύχη σας κορώνα γράμματα. Προτιμήστε να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία τεχνικό και όχι έναν φίλο, συνάδελφο, ανιψιό που σπουδάζει ή «ξέρει από αυτά».

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (17 Votes)

Εκτύπωση Email